Overig

Mondkapjes dragen doe je volgens deze regels

Het dragen van mondkapjes is in Nederland eigenlijk al gewoon geworden. We kijken niet meer op als mensen over straat gaan met een mondkapje op en in het openbaar vervoer ben je juist de vreemde (en strafbare) eend als je geen mondkapje draagt. Het lijkt er niet op dat deze kapjes snel uit het straatbeeld in Nederland zullen verdwijnen. Het is wel duidelijk dat Corona ook niet zomaar verdwijnt en alleen als we ons allemaal aan de regels houden kunnen we deze ziekte de baas worden. Maar wat zijn die regels eigenlijk?

Mondkapjes dragen met het beste resultaat

Als je een mondkapje draagt dan wil je daar natuurlijk ook het meeste uit halen. En dat doe je alleen als je de regels volgt. Lees allereerst duidelijk de instructies op de verpakking van je mondkapjes en je ziet hoe lang je het kapje mag dragen voordat deze vervangen moet worden. Dat is niet voor elk mondkapje hetzelfde. Vervolgens was je je handen met zeep voordat je je mondkapje op zet en nadat je deze hebt afgenomen. Je pakt het kapje alleen vast bij de touwtjes en nooit bij het stoffen gedeelte. Zorg ervoor dat je mondkapje altijd je neus, mond en kin bedekt en dat deze goed aansluit. Alleen zo haal je er optimaal voordeel uit.

Niet vaker dan één keer gebruiken

De meeste stoffen- en wegwerp mondkapjes zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Uitzonderingen hierop zijn sommige kapjes met geïntegreerde filter, maar dat staat dan duidelijk aangegeven op de verpakking. Een wegwerp mondkapje doe je op als je het voertuig of een openbare ruimte in gaat en weer af als je klaar bent met reizen of winkelen. Daarna gooi je hem weg. Bij een stoffen mondkapje is dit niet anders, alleen gooi je deze niet weg, maar doe je hem in de was. Tenzij specifiek anders aangegeven is een mondkapje te gebruiken van het moment dat je hem opzet tot het moment dat je hem afzet. Uiteraard is dit in situaties dat je de maximale draagtijd niet overschrijdt.

Stoffen mondkapjes wassen

Vanaf het moment dat je je stoffen mondkapje afzet, doe je deze in een luchtdicht zakje. In dat zakje bewaar je alle gebruikte stoffen mondkapjes van die dag. Als je thuis komt doe je ze in de was en zorg je ervoor dat ze zo snel mogelijk mee kunnen draaien. Je wast ze dan op 60 graden en op een volledig wasprogramma. Gebruik voor je kapjes geen wasverzachter. Nadat ze gewassen zijn en droog zijn, berg je je schone kapjes op in een ander luchtdicht zakje en zijn ze klaar voor gebruik.

De basisregels blijven gelden

Mondkapje of geen mondkapje, de basisregels moeten altijd gevolgd worden. Blijf dus 1,5 meter afstand houden, schudt geen handen, was je handen regelmatig, werk zoveel mogelijk van huis en vermijd druktes. Ook als je een mondkapje draagt. Alleen zo wordt de verspreiding van het Coronavirus dusdanig vertraagd dat we deze situatie in mondkapjes Nederland te boven kunnen komen.