Blog

Krijg je Omega 3’s op de Veganistische manier

Omega 3’s zijn essentiële vetzuren die de mens nodig heeft om te overleven. Helaas zijn de meest voorkomende bronnen van omega 3’s vis en zeevruchten, wat het voor veganisten moeilijk kan maken om voldoende van deze gezonde vetten in hun dieet te krijgen. Er zijn echter nog een paar veganistische bronnen van omega 3 die er zijn. Laten we eens kijken naar enkele van de beste vegan omega 3 opties voor veganisten die hun omega 3-inname willen verhogen.

Lijnzaden en chiazaden

Zowel lijnzaad als chiazaad zijn uitstekende bronnen van plantaardige omega 3’s. Vlaszaden worden al lang gebruikt als bron van voedingsvezels, maar ze bevatten ook grote hoeveelheden van het essentiële vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA). Aan de andere kant zitten chiazaden vol met zowel ALA als een ander type omega 3 dat stearidonzuur (SDA) heet. Beide soorten zaden kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan salades, smoothies, of zelfs gebakken goederen zoals muffins of broden.

Walnoten

Walnoten mogen dan klein zijn, maar ze hebben een behoorlijke lading als het gaat om voeding! Behalve rijk aan vitaminen en mineralen zoals magnesium en vitamine E, zijn walnoten ook een uitstekende bron van ALA. Ze kunnen rauw gegeten worden als snack of gebruikt worden in bakrecepten voor een extra knapperige textuur.

Hennepzaden

Hennepzaad bevat alle 20 aminozuren – waaronder alle negen essentiële aminozuren – plus veel gezonde vetten zoals omega 3-vetzuren. Hennepzaad kan rauw worden geconsumeerd of geroosterd voor een licht nootachtige smaak en knapperige textuur. Ze kunnen ook worden gemengd in smoothies of over salades en ontbijtgranen worden gestrooid voor extra eiwitten en voeding.

Conclusie:

Veganisme betekent niet dat je belangrijke voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren hoeft te missen – je moet alleen weten waar je moet zoeken! Er zijn tal van veganistisch-vriendelijke voedingsmiddelen die veel van deze essentiële voedingsstof bevatten, waaronder lijnzaad, chiazaad, walnoten en hennepzaad, vegan algenolie. Of je ze nu liever rauw eet of ze toevoegt aan je favoriete recepten zoals smoothies of salades, deze veganistische bronnen helpen je aan je dagelijkse dosis omega 3-vetzuren zonder de dieetregels te overtreden!