Zaden

De voordelen van Chiazaad

Chiazaad is één van de meest gebruikte superfoods. Veel mensen gebruiken het vanwege de vezels waaraan chiazaad rijk is. Deze vezels helpen om de darmflora en een goede stoelgang te ondersteunen. Maar dat zijn niet de enige gezondheidsvoordelen van chiazaad. Welke er nog meer zijn zullen we hier toelichten.

Voordeel 1: rijk aan voedingsstoffen

Chiazaad is extreem rijk aan voedingsstoffen. Het wordt dan ook niet voor niets een superfood genoemd. Het bevat maar liefst 34 gram vezels per 100 gram. Dat is ongekend veel. Daarnaast bevat chiazaad 16 gram eiwitten, 42 gram koolhydraten en 30 gram vetzuren per 100 gram.

De vetzuren van chiazaad bevatten een interessant vetzuur, namelijk alfa-linoleenzuur. Per Alfa-linoleenzuur is een omega 3 vetzuur waarvan bekend is dat dit belangrijk is voor onze gezondheid. Chiazaad bevat erg veel alfa-linoleenzuur, iedere 100 gram chiazaad voorziet je met 18 gram van deze omega 3 vetzuren. Wist je dat chiazaad 2x zoveel omega 3 vetzuren bevat dan amandelen?

Ook het eiwit in chiazaad biedt je veel voedingswaarde. Chiazaad bevat namelijk alle essentiële eiwitten, iets wat je normaal gesproken voornamelijk alleen bij dierlijke eiwitbronnen ziet.

Chiazaad bevat ook goede hoeveelheden van bepaalde mineralen. Met name het fosfor, calcium en kalium gehalte is goed. Chiazaad bevat ruim 2 maal zoveel kalium dan bananen en 5 maal zoveel calcium dan melk.

Voordeel 2: een goede spijsvertering

Zoals in de inleiding al benoemd gebruiken veel mensen chiazaad vanwege de vezels. Dit om de spijsvertering en stoelgang te ondersteunen. Ook de darmflora gedijt goed op een dieet wat bestaat uit veel voedingsvezels.

Ons Westerse dieet bestaat bij de meeste mensen uit onvoldoende voedingsvezels. Het advies is om zo’n 35 gram vezels per dag te eten. Dit terwijl de meeste mensen niet verder komen dan een gram of 15. Dit omdat veel mensen onvoldoende groenten, fruit en volkorenproducten eten. Een paar schepjes chiazaad door de yoghurt of een smoothie zijn een goede manier om extra vezels aan het dieet toe te voegen.

Voordeel 3: goed bij diabetes type 2

Om diabetes type 2 te voorkomen is het belangrijk dat er voldoende vezels worden gegeten. Ook als je diabetes type 2 hebt dan zal je baat hebben bij de vezels welke chiazaad je kunnen bieden.

Iedereen met diabetes type 2 zal weten dat het gevaar zit in de complicaties welke kunnen optreden. Door chronische hoge bloedglucose kan er allerlei schade in het lichaam ontstaan. Zo kunnen zenuwen beschadigen of afsterven en bloedvaten kunnen vernauwen. Het risico op hart- en vaatziekten is onder mensen met diabetes type 2 dan ook een stuk hoger.

Uit onderzoek blijkt dat met chiazaad het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 2 kon worden verlaagd. Het verlaagt de bloeddruk en vermindert inflammatie.

Voordeel 4: rijk aan antioxidanten

Chiazaad is extreem rijk aan antioxidanten. Het bevat zelfs meer antioxidanten dan blauwe bessen.

Antioxidanten helpen je lichaam om vrije radicalen te neutraliseren. Door vrije radicalen te neutraliseren wordt het risico op hart- en vaatziekten en kanker verlaagt.

Voordeel 5: anti-aging

Oud worden doe je omdat vrije radicalen moleculen beschadigen. De antioxidanten in chiazaad pakken de vrij radicalen aan zodat het verouderingsproces wordt geremd.

Voordeel 6: cholesterol verlagend

In chiazaad zit het antioxidant quercetine. Van dit antioxidant is bekend dat het een cholesterolverlagend effect heeft.

Voordeel 7: het verlaagt de bloeddruk

Een hoge bloeddruk is gevaarlijk omdat dit een indicatie is dat er sprake kan zijn van aderverkalking. Aderverkalking verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook belangrijk dat de bloeddruk regelmatig gecheckt wordt en dat er aandacht voor de bloeddruk is. Hiermee kan een hartaanval of een beroerte worden voorkomen.

Door veel vezels te eten kan de bloeddruk worden verlaagd. Van chiazaad is aangetoond dat het toevoegen aan het dieet van chiazaad ervoor zorgde dat men een lagere bloeddruk kreeg. Hiervoor kan het beste gebroken of gemalen chiazaad worden gebruikt.

Voordeel 8: afvallen met chiazaad

Met chiazaad zou je kunnen afvallen. Van vezels is bekend dat deze bijdragen aan een vol en verzadigd gevoel. Hierdoor zal je niet gaan overeten waardoor het makkelijk is om af te vallen. Hoewel van chiazaad nooit in een onderzoek is aangetoond dat je ermee kunt afvallen lijkt het een logische gedachte dat de vezels je zullen helpen aan een vol gevoel.

Hoe gebruik je chiazaad?

De vezels van chiazaad kunnen enorm veel vocht opnemen. Wel 10 maal het eigen gewicht. Hiervoor is het erg belangrijk dat je veel water drinkt als je chiazaad gebruikt. Het chiazaad zal in de maag en de darmen vocht absorberen en uitzetten. Indien je dan onvoldoende drinkt dan kan je last krijgen van obstipatie of een opgeblazen gevoel.

Als je niet gewend bent om veel vezels te eten dan verdient het ook de aanbeveling om het gebruik van chiazaad rustig op te bouwen om te bekijken hoe de darmen erop reageren. Indien je gelijk veel chiazaad gaat gebruiken dan heb je kans dat je diarree of winderigheid krijgt. Het beste begin je met 1 theelepeltje chiazaad wat je kan opbouwen naar 1 of 2 eetlepels indien dit goed gaat.

Idealiter laat je chiazaad eerst weken in wat water voordat je het gebruikt. Dit doe je door het chiazaad eerst een minuut of 20 in een glas water te laten staan. Dan kan het alvast vocht opnemen en zal het niet al het vocht uit je darmen opnemen en zal het beter verteren en minder snel klachten geven.

Indien je medicijnen gebruikt welke vocht afdrijven, bloeddruk verlagen of het bloed verdunnen dan kan je beter niet op eigen houtje chiazaad gaan gebruiken. Je doet er dan goed aan om dit eerst met je arts te overleggen.