Zaden

Chiazaden

Wat zijn Chiazaden?

chiazadenChiazaden zijn zaden van de Salvia Hispanica plant en zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Tussen de 25% en 30% van het zaad bestaat uit extraheerbare plantaardige olie. Hierbij zit ook alfalinoleenzuur. Over het algemeen zijn de chiazaden behoorlijk klein. De diameter is ongeveer 1mm en zijn bruin, grijs-zwart of wit van kleur. De vorm is een beetje ovaal. In de afbeelding aan de rechter kant is een afbeelding te zien met hoe ze er ongeveer uit zien.

Waar komen Chiazaden vandaan?

Salvia hispanicaChiazaad bestaat al jaren en werd zelfs al geteeld door de Azteken voordat Amerika werd ontdekt door Columbus. Het woord Chia komt voort uit het woord chian welke uit de taal van een mexicaans volk is afgestamt. China betekend volgens die stam vettig.

De Chiazaden komen dus voort uit de plant ‘Salvia Hispanica’ en is afkomstig uit centraal en zuid-Mexico en Guatemala. Deze plant is groen van kleur en is een plantensoort uit de lipbloemenfamilie. De plant kan ongeveer een meter hoog worden en heeft tegenovergestelde bladeren van tussen de 4 en 8 centimeter lang en 5 centimeter breed. De bloemen die voortkomen uit de Salvia Hispanica zijn paars of wit van kleur en aan het eind van iedere stengel vormen zich clusters met deze bloemen.

Wat kan je met Chiazaden?

Deze zaden zijn tegenwoordig weer helemaal in optrek en zie je vooral vaak terug in verschillende voedingsschema’s. De reden hiervoor is dat Chiazaad ook wel de powerfood van 2015 was! Dit zaad is rijk aan omega 3-vetzuren en kan rauw gegeten worden. De zaten bevatten naast de omega 3 ook veel proteïne, vetten en vezels.

Waarom Chiazaden?

Naast het feit dat de zaden vol goede inhoud zitten, gaat men er na een eerste systematische beoordeling ook van uit dat de chia goed werkt bij bepaalde ziektes. Dit is alleen nog niet wetenschappelijk bewezen. Chiazaad kan vergeleken worden met andere eetbare zaden zoals lijnzaad of sesamzaad.