Zaden

Chiazaden: Goed voor spieren, hersenen, botten en hart

We worden steeds bewuster van wat we eten en dat is ook hard nodig. De reden daarvoor is dat we steeds meer voeding op de markt krijgen waar minder voedingsstoffen in zitten. Denk aan veel snoep en koeken waar allerlei stoffen in zijn gestopt, zoals kleur- en smaakstoffen, maar slechts weinig voedingsstoffen bevatten die ons lichaam echt voeden. We kiezen daarom steeds vaker voor superfood. Een van de producten waar wel goede stoffen in zitten zijn chiazaden en deze valt dan ook in de groep van superfoods. Het eten van chiazaden heeft een positief effect op de gezondheid van de hersenen, onze botten, de spieren en zelfs ons hart. Waarom? Daar vertellen we hieronder meer over.

Waarom Chiazaden zoveel gezondheidsvoordelen hebben

Superfoods zijn gezond voor ons lichaam omdat ze over een grote hoeveelheid aan voedingsstoffen beschikken. Dit is dus ook het geval bij chiazaden. Ten eerste zijn chiazaden een ontzettend goede bron aan eiwitten en zoals de meeste mensen die aan krachttraining doen wel weten zijn eiwitten onmisbaar om spieren te kweken. Het eten van chiazaden betekent dus een snelle toename van spiergroei tijdens een fase van krachttraining. Spieren verbranden ook meer vet. Dat betekent dat je in tijd van rust ook meer vet verbrand door de grotere spiermassa, wat ten goede komt voor mensen die wat gewicht willen kwijtraken.

Naast eiwitten zijn chia zaden rijk aan omega 3. Omega heb je ook vast wel vaker van gehoord. De meeste mensen kiezen ervoor om verschillende soorten vis te eten, zoals makreel en haring om voldoende omega  binnen te krijgen, maar je kunt het dus ook uit chiazaden halen. Omega 3 zorgt voor het tegengaan van hart- en vaatziekten doordat het de kans op ontstekingen remt. Verder is omega 3 erg goed voor je hersenen.

Tot slot zorgt omega 3 ervoor dat calcium goed door ons lichaam wordt opgenomen. Calcium is juist goed voor onze botten in ons lichaam en daarnaast voor het samentrekken van de spieren. Aangezien ons hart ook een grote spier is, heeft omega 3 en dus chiazaad een positief effect op ons hart. Chiazaden hebben nog meer gezondheidsvoordelen, zoals het in balans brengen van je bloedsuikerspiegel. Er kan dan ook met zekerheid worden vastgesteld dat het een superfood is.